Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Drónozás szabályosan

Jelenleg nagy káosz van a magyar drón szabályozásban, a várt rendelet, amit 2017 júliusára ígértek elmaradt.

Tavaly decemberben az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament között létrejött megállapodás értelmében, minden pilóta nélküli légi jármű szabályozása az Európai Unió hatálya alá kerül, így az EASA (European Aviation Safety Agency ) Európai Repülésbiztonsági Ügynökség végzi majd. 

A szabályozás lehetőségeinek a megbeszélése 2018 első negyedévében indult el, a tervek szerint a negyedik negyedévre alakul ki konszenzus. Az elbírálást 2019 első negyedévére tervezik kitűzni. Az EU szabályozás, mely Magyarországra is vonatkozik 2019. szeptember 17-től lesz érvényes. A jelenlegi szabályozást egy 1998-as kormányrendelet határozza meg.

A 2018. január 1-ével hatályba lépő rendeletmódosítás alapján már csak eseti légteret kell kijelölni, aminek illetéke 3000.-Ft. A drónozásra vonatkozó 4/1998 kormányrendeletet ezen a linken lehet elérni http://dronehungary.hu/jogszabalyok

Jelenlegi lehetőségünk a „jogszerű magatartásra”, ha bejelentjük a repüléseinket és biztosítást kötünk a gépünkre. Esetleg jogosítványt szerzünk, amelyre nem vagyunk kötelesek és jelenleg nincs is akkreditált lehetőségünk rá. (Oktatást végez a FlyBySense és a Drónakadémia)

Repülés bejelentés:

  • FBSC Kft. (FlyBySense) indítványából kiinduló DronHive, ahol időjárással és mágneses sugárzással kapcsolatos tájékoztatást kaphatunk, illetve lehetőségünk van biztosításkötésre is.
  • Légtér Kft.

Ezek az oldalak az internetes bejelentést követően felajánlják, hogy a formanyomtatványt kitöltve letölthetik, így megkönnyítve a hivatalos bejelentést.

  Forrás: http://terkep.legter.hu

A repüléseink előtt mindenképpen érdemes ellenőrizni a következőket:

  • a körzetben van-e korlátozott légtér?
  • időjárási körülmények (szél, csapadék, felhőzet): https://www.windy.com/

 Forrás: www.windy.com


  • mágneses sugárzási értékek (a vezérlés jelét zavarhatja meg):

Planetary- K index

                                        Forrás: https://www.swpc.noaa.gov/products/planetary-k-index

A K-index a Föld mágneses mező zavarának a vízszintes összetevője, 0-tól 9-ig, egész számmal mérve, mely a naptevékenységek által okozott zavar mértékét határozza meg. 1-4-ig nyugodt a mágneses mező, 5 vagy a felett mágneses viharról beszélünk. A grafikon három óránként frissül.

Etikai Kódex

Mi nem repülünk emberek alkotta tömeg felett!

Tömegnek az számít, amikor az emberek egymástól 1m-re zárt alakzatban állnak, ülnek. Koncert, lelátó, tüntetés, majális, esküvői csoport például. Nem számít tömegnek a park, a közút, a strand.

Nem repülünk 25m-nél alacsonyabban más birtoka felett!

Tiszteletben tartjuk a magántulajdont! Ha ilyen alacsonyan kell felvételt készítenünk, akkor ahhoz kérjük a tulajdonos beleegyezését.

Nem repülünk 5m-nél közelebb olyasvalakihez, aki nem tudja azt, hogy felvétel készül róla.

Tiszteletben tartjuk a személyiségi jogokat! Nem fotózunk, videózunk kitartóan 5m-nél közelebb senkit, aki ehhez nem adta a beleegyezését. Egy átrepülés nem számít kitartónak!

Igyekszünk a helyiektől beleegyezést szerezni.

Ha a fentieket nem is érinti, mindig igyekszünk a helyiektől belegyezést és információkat kapni a területről.

Fel és leszálláskor igyekszünk biztosítani egy 3x3m-es területet és csak azután indulunk és érkezünk miután a közelben lévőknek jeleztük szándékunkat.

Nem repülünk állatok közelében!

Nem repülünk vadaspark, madárrezervátum és egyéb állatok tömegei, csoportjai helyén. Például: szándékosan nem hajkurászunk vízimadarakat, gólyákat! Ha feltétlen repülnünk kell, azt az állatok mellől indítjuk, hogy azok megszokják a jelenlétünk és ne ijedhessenek meg.

Nem repülünk esőben, felhőben, ködben!

Olyan meteorológiai viszonyok közt, ahol nem érzékelhető a gépünk jelenléte, így se ember, se állat nem tudja érzékelni az esetleges ütközést, nem repülünk.

Repüléseinket bejelentjük!

Azért, hogy tudjuk hol vannak számunkra nem repülhető (tiltott, veszélyes, korlátozott, irányított és időszakosan zárt) légterek, repüléseinket előre bejelentjük a DronHive-on és így tudjuk, hol és mikor repülhetünk jelezve jelenlétünk mindenki másnak.

 

Az alábbi táblázat segítségével különböző kategóriájú drónokkal kapcsolatos követelményeket tudhat meg:

[1] [2] A bejelentéshez használt rendszernél a mobilszám és esetleg a személyi ig. szám is megkövetelhető. Ehhez csatolhatóak a pilóta felelősségbiztosítási és képzettség igazolási adatai.

A javasolt rendszer pofon egyszerűen ellenőrizhető! Nem igényel papírmunkát, órákig tartó határozat fogalmazást minden áldott esetben – csökken a hatósági leterheltség.

CTR – repülőtéri irányító körzet, amely polgári (CTR) vagy katonai (MCTR) körzet

A QR kód a regisztrációs rendszerből nyomtatható és a gépen kötelezően elhelyezendő – kvázi rendszám. A Web lekérdezés pedig kvázi forgalmi.

Megoldhatóvá válik a CAT2-3 gépek pozíció adatainak ADS-B visszasugárzása is!

BASIC – Alapképzés+CITY – A városi jellegzetességekkel együtt: static/dynamic HOME point fontossága, Rádiós és Compass zavarok, tömeg és menekülési helyek, Terület biztosítás. Dronie repülés.

ADVANCED – Kétpilótás repülés, Automata repülés. BLOS repülés, korlátozott repülések.

TECHNICAL – Long range repülések, követő rendszerek, Terepkövető repülések, Nagy magasságú repülések, Elkülönítések. Közvetlen rádió kommunikáció.

!!![1] Nincs különbség hobby, magán, állami vagy üzleti célú felhasználás közt!

!!![2] BLOS repülés is lehetséges élő telemetria megléte esetén. Mert ez nem egy repülő kamera szabályozási javaslat. Ez a drónok természetes felhasználásáért született!

Források:



Ifj. Forgács János


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.