Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Szakmai találkozó és gyakorlati gépbemutató a Rábaközben

Országos szakmai találkozó sorozatunk soronkövetkező állomását október 4-én Bodonhelyen tartottuk.

A szántóföldi bemutató során a rábaközi gazdák munka közben ismerkedhettek meg a változó mélységű talajművelés eszközrendszerével és az Isaria N szenzorral.

A rendezvény egyik céljaként szerettük volna felhívni partnereink figyelmét a talajszkennerben rejlő azon lehetőségre, miszerint a terület felmérését követően lehetőségük nyílik a leg költséghatékonyabb talajművelési mód kiválasztására. A károsan tömörödött rétegek térbeli elhelyezkedésének ismeretében pontos döntést hozhatnak arról, hogy szükséges-e egyáltalán a középmély lazítás a területen. Amennyiben igen, a teljes táblán, vagy csak jól körülhatárolt részeken kell elvégezni azt. Ha csak a részleges művelés mellett döntünk lehetőség nyílik, hogy akár 30%-al csökkentsük üzemanyag felhasználásunkat. A kísérleti táblán a teljes felületen elvégzett állandó és változó mélységű lazítás során 11%-os üzemanyag megtakarítást értünk el.

A bemutatón partnereink megismerhették az Isaria N szenzort, amely aktív infravörös érzékelőivel lehetőséget biztosít, hogy a terület terméspotenciáljának figyelembevételével a növényállomány pillanatnyi kondíciójának és tápanyagellátottságának megfelelően okszerűen csak a szükséges és elégséges mennyiségű fejtrágyát, illetve regulátort juttassuk ki, optimalizálva ezáltal input felhasználásunkat.

A szántóföldi bemutatót követően megtartott előadásokban a technológiák elméleti hátterét, és gazdasági összefüggéseit mutattuk be.

Az előadásokat követő konzultáció tanulságaként elmondható, hogy a Rábaköz igen mozaikos talajviszonyai között jól ki lehet használni a megismert technológiákban rejlő lehetőségeket annak érdekében, hogy a táblák heterogenitása ne termesztési kockázatot jelentsen, hanem a megtakarítások forrása legyen.

A rendezvény jó hangulatú ebéddel zárult, ahol a résztvevőknek lehetősége nyílt tapasztalataik kicserélésére.

Következő szakmai találkozónkat és szántóföldi bemutatónkat Október 12-én (pénteken) Hódmezővásárhelyen tartjuk, melyre szeretettel várjuk partnereinket és a szakmai érdeklődőket egyaránt.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.